Srednji Jadran

Primošten

Primosten town in Croatia

Primošten je jedno od omiljenih turističkih destinacija u srcu Dalmacije. Maleno i staro mjesto smješteno je na poluotoku s tipičnim mediteranskim uličicama i kamenim kućicama. Najbliža marina je Marina Kremik koja je smještena u slikovitim uvalama okruženoj stoljetnim vinogradima gdje uspijeva čuveno vino "Babić". Slika tih vinograda nalazi se u zgradi Ujedinjenih Naroda kao spomenik ljudskom trudu i radu. Od slikovitog Primoštena marina Kremik udaljena je svega dva kilometra u pravcu Splita. Duboko je uvučena u kopno te se smatra prirodno najljepšom i najsigurnijom marinom na Jadranu.

 

Trogir

Trogir oldtown in Croatia

Trogir je smješten 27 km od Splita, u blizini kaštelanskog zaljeva i splitske zračne luke. Trogir je stari grčki, a zatim i rimski grad, naseljen prije i od Ilira. Srce i povijesna jezgra je smještena na malom otočiću između Čiova i kopna. U Trogiru i okolici nalaze se tri marine; ACI marina, SCT marina i Marina Baotić. Zračna luka Split nalazi se svega 8 km od Trogira, te je idealna polazišna točka za charter goste. Grad je pun povijesnih i kulturnih znamenitosti: Radovanov Portal, Kairos, Venecijanska kula Kamerlengo, Palača Čipiko itd. sve to pod UNESCO-vom zaštitom od 1997. godine. Grad pruža izvrstan odmor i zanimljivosti svakom nautičaru.

 

Split

Split oldtown in Croatia

Aspalatos, Spalatum, Spljet, Split... , treba li uopće predstaviti ovaj grad? Drugi grad u Hrvatskoj, prijestolnica Dalmacije, stara rimska Dioklecijanova palača još je uvijek u svojem sjaju. Nezaobilazna točka za polazak prema srednjo-jadranskim otocima - Brač, Šolta, Hvar, Vis itd., ujedno i najveća putnička luka u Hrvatskoj. ACI marina Split ima 350 vezova i smještena je u blizini centra starog dijela grada. Udaljena je desetak minuta pješice od Dioklecianove palače. Sve to, uz bogati kulturni program tokom ljeta, blizinu Meštrovićeve galerije, šetalište Marjan - čini ovaj grad važnim i interesantnim nautičkim polazištem.

 

Šolta

Sesula bay on island Solta in Croatia

Za mnoge charter goste koji plove sa splitsko-trogirskog područja, otok Šolta često je ili prva točka za vez u subotu nakon preuzimanja charter broda ili posljednja točka u petak, pri povratku. Posebno važan monumentalni kompleks je dvorac obitelji Martinis Marchi (izgrađen 1708. godine) u uvali Maslinica. Danas se svrstava među najpoznatije marine u Dalmaciji.
Maslinica se nalazi na zapadnoj strani otoka. Podsjeća nas na glavne atrakcije ovog područja, a to je slikovita uvala i borovi s južne strane, te obližnja duboka i zaklonjena uvala Šešula i 7 malih otočića ispred uvale.


Uvala Šešula uvučena je 800 metara u unutrašnjost, pružajući dobar zaklon od svih vjetrova osim sa zapada. U uvali Šešula su dva restorana i oba nude plutače za privez za goste.
Dalje poznate uvale na južnoj strani Šolte su Livka, Stračinska, Jorja i Tatinja, a na sjevernoj strain tu su Rogač, Nečujam i Stomorska.

 

 

Brač

Milna town on island Brac in Croatia

Sa 395 km² površine Brač je treći najveći otok na Jadranu i najveći otok u Dalmaciji. Duž njegove 175 km duge obale nalazi se mnoštvo prekrasnih manjih i većih uvala i lučica koje pružaju dobar zaklon. Najveći dalmatinski otok ujedno je i najviši među jadranskim otocima; vrh Vidove gore uzdiže se 778 metara iznad poznate duge bolske plaže Zlatni Rat.
Na zapadnoj strani otoka nalaze se najpopularnije bračke uvale, Milna i Bobovišća.

Prostrana uvala Milna smatra se kao najbolja i najsigurnija luka na otoku Braču. U blizini se nalazi niz prekrasnih malih uvala s pješčanim i šljunčanim plažama (npr. Pasika, Osibova, Lučice, Maslinova). Mjesto ne može pobjeći od svog venecijanskog podrijetla. Na rivi se ističe velika župna crkva. U mjestu se nalazi nekoliko trgovina i restorana, kao i benzinska postaja na južnoj strani na ulazu u uvalu. Što se tiče vezova, imate izbor od tri marine. Budući da se uvala usijeca duboko u kopno, Milna je dobro zaštićena od svih vremenskih uvjeta. Uvala Bobovišća se nalazi 1 nm sjeverno od Milne, te nudi bove za privez. Naš blog ima više informacija o otoku Braču i njegovim uvalama.

 

Hvar

Hvar town in Croatia

Ukoliko iznajmite jedrilicu ili katamaran na srednjem Jadarnu, posjet otoku Hvaru je obavezan. Hvar je top destinacija svakog charter gosta ili vlasnika plovila. Međutim, savjetujemo našim gostima da izbjegavaju vez u gradskoj luci tijekom sezone, jer je obično pretrpana. Stoga, preporučujemo vez u ACI marini Palmižana ili vez na bovi u suprotnoj uvali Vinogradišće.
68 km dug, otok Hvar je najduži otok na hrvatskoj obali Jadrana. Ako dodate pripadajuće uvale, luke i male stjenovite otočiće, dobivate impresivnih 140 nautičkih milja obale.
Otok Hvar naseljen je još od prapovijesti i nudi brojne arheološke i kulturne znamenitosti. Kojom god stranom otoka Hvara plovili, nalaze se brojne slikovite uvale s kristalno čistim morem, plažama i netaknutom prirodom. Na otoku je kontinuirano naseljeno oko 27 naselja.


Stari Grad je najstariji grad na otoku i jedan od najstarijih gradova u Europi, ali još uvijek odiše urbanom i modernom atmosferom. Još uvijek se jasno ocrtaje prošlost grada sa starim kamenim kućama i renesansnim zgradama. Za razliku od gužve u gradu Hvaru, Stari Grad ima živahan, ali ne i previše pretrpan urbani život. U luci Stari Grad ima oko 100 vezova koji su opremljeni priključcima za struju i vodu. Na raspolaganju za vez su i bove usidrene ispred rive.


Zahvaljujući prekrasno očuvanoj renesansnoj jezgri, grad Hvar jedan je od najposjećenijih gradova na dalmatinskoj obali. Hvarska luka jedna je od najglamuroznijih na jadranskoj obali. Ovdje ćete pronaći sve što tražite butici, kafići, klubovi, noćni život, restorani, prvoklasni hoteli. Ako želite, možete iznajmiti automobil ili skuter i istražiti unutrašnjost otoka. Krenete li u obilazak grada Hvara, preporučamo posjet Arsenalu s najstarijim gradskim kazalištem u Europi, katedralom sv. Stjepana i tvrđavom Španjola, smještenom visoko na planini, s koje možete uživati u prekrasnom pogledu na grad i Paklinske otoke ispred Hvara.

 

Sćedro

Scedro island in Croatia

Ovaj otok površine 8,2 km² nalazi se s južne strane otoka Hvara, nasuprot malog ribarskog mjesta Zavala. Otok Sćedro od davnina je poznat po dobro zaštićenim sidrištima koja su još stari Grci i Rimljani koristili kod vremenskih neprilika. Podmorski nalazi također ukazuju na to da se jedna od najpoznatijih pomorskih bitaka dogodila ovdje, između Pompeja i Cezara, oko 49. godine prije Krista.

 

Iako je Sćedro mali otok, ima predivne uvale. Jedan je od rijetkih otoka koji je još uvijek djelomično nenaseljen i može se pohvaliti netaknutom prirodom.
Dvije najpoznatije uvale na otoku su Lovišće i Manastir, u kojima imate restoran s bovama za privez. Obje uvale nalaze se na sjevernoj strani otoka i pružaju dobru zaštitu od svih vjetrova, osim Bure.


Na južnoj strani otoka Sćedra preporučujemo dvije uvale, Borovu i Porterušu. Porteruša (jugoistočna strana) impresionira predivnom šljunčanom plažom okružena netaknutom prirodom.

 

Vis

Komiza town on island Vis in Croatia

Vis je prekrasan otok bogate povijesti, u početku naseljavali su ga Iliri, Grci, Rimljani i na kraju Hrvati. Otok Vis će vas zasigurno oduševiti, jer moramo priznati da ovaj otok ima nešto čarobno u sebi što privlači i očarava nautičare iz cijeloga svijeta. Čak je i Hollywood prepoznao njegovu posebnost i odabrao ga za mjesto snimanja blockbustera "Mamma Mia 2". Otok ima 54 uvale, ali zbog nedostatka vremena većina nautičara odlazi u gradske luke Vis ili Komižu.


Obavezna je i posjeta “Modroj špilji” na susjednom otoku Biševu. Viški arhipelag ima oko 6000 km² i proteže se na zapad do vulkanskog otoka Jabuka i na jug do Palagruže. Veličina otoka je oko 90 km², odnosno mogli bismo je zaokružiti na punih 100 km² računajući okolne otočiće; Biševo, Budikovac, Ravnik i Host. Glavni gradovi na otoku su Vis i Komiža. Vezovi se nalaze na rivi grada Visa, podijeljenoj na dva dijela, Vis-Luka i Vis-Kut. Ako ne možete pronaći vez na rivi ili nekoj od bova, možete se usidriti 40-tak m od obale, jer sidrenje nije dopušteno u unutrašnjem dijelu viške luke.


Ako plovite od Visa do Komiže, preporučamo vam posjet uvali Stiniva. Ova lijepa uvala vrlo je popularna, stoga preporučamo sidrenje ispred uvale, a potom gumenjakom do same plaže u uvali. Komiža je jedno od najljepših i najšarmantnijih ribarskih mjesta u Dalmaciji. Vezovi su na glavnom gatu, dok je ispred dostupno 60 bova. Bez obzira posjećujete li Vis ili Komižu, ne zaboravite istražiti i unutrašnjost otoka.

 

 

Biševo - Modra špilja

Blue Cave on island Bisevo in Croatia

Otok Biševo nalazi se oko 5 NM jugoistočno od Komiže. Jedno je od najpoznatijih turističkih mjesta, ponajviše zbog Modre špilje. Prva naseljena uvala pri isplovljavanju iz Komiže je Mezoporat. Odavde polazi i većina brodova koji goste vode do Modre špilje. Ulaz u Modru špilju dozvoljen je samo brodovima “Nautičkog centra Komiža” kako bi se izbjegle gužve i sidrenje ispred špilje. Ako ste se već vezali u Komiži, tamo možete rezervirati i izlet do Modre špilje. Modra špilja spomenik je prirode od 1953. godine i ulazak se plaća.

 

Mali otok Biševo, osim Modre špilje također ima nekoliko prekrasnih uvala, koje se nalaze na zapadnoj strani otoka, kao što su Porat i Salbunara. U Portu se nalaze dva restorana, u koji uglavnom dolaze komiški izletnički brodovi ili posjetitelji koji dolaze iz Modre špilje na kupanje, tako da je uvala Salbunara puno mirnija opcija za kupanje.

 

Korčula

Korcula old town in Croatia

Korčula je 47 km dug otok smješten u srednjoj Dalmaciji, 8 nautičkih milja udaljen od otoka Hvara, između kojih se proteže Korčulanski kanal. Na istočnoj strani, nasuprot grada Korčule, nalazi se poluotok Pelješac, udaljen 1 nautičku milju, a na jugu je otok Lastovo, udaljen 7 nautičkih milja.

 

Naseljen od prapovijesti, otok su Grci nazvali Korkyra Melaina (Crni Krf) zbog guste borove šume, čempresa i hrasta po cijelom otoku. Glavna mjesta na otoku su grad Korčula i Vela Luka. Grad Korčula je čaroban i poput Dubrovnika okružen zidinama. Od izbora odličnih restorana i uskih uličica, do popularnih plaža i bogate povijesti, grad Korčula će vas oduševiti. Jedna od velikih povijesnih ličnosti Korčule je Marko Polo, čija se rodna kuća nalazi u srcu starog grada.

 

Najsigurnija opcija za vez je ACI Marina Korčula koja se nalazi u staroj jezgri. Ukoliko ne uspijete dobiti vez u Korčuli, preporučamo malo južniju Lumbardu. Lumbarda je malo, mirno mjesto sa starim kamenim kućama. Marina Lumbarda ima 150 vezova i odlična je alternativa ako niste pronašli vez u Korčuli. Iz Lumbarde se do Korčule stiže cestom dugom 7 km.

 

Vela Luka se nalazi na zapadnoj strani Korčule i najveća je uvala na otoku. Uvala nudi dobar zaklon, ali je otvorena za SZ, Z i JZ vjetrove. Ispred velolučke uvale nalazi se otočić Proizd kojeg karakteriziraju brojne prekrasne plaže. Jedinstvena atrakcija Vele Luke je špilja Vela Špilja koja se nalazi na brežuljku iznad grada. Nalazi potvrđuju da je špilja bila naseljena oko 18.000 godina prije Krista. Nalazi su izloženi u Muzeju Vela Luka.

 

We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our cookie policy. More...