Istra i Kvarner Hrvatska

Umag

umagtown croatia

Grad Umag udaljen je svega 5nm od slovenske granice Portorož. To je većinom prva stanica za brodove koji u Hrvatsku stižu iz sjeveroistočne talijanske obale ili Slovenije. Nema nekih posebnih oznaka za prepoznavanje koje su vidljive s mora. Umag ćete najlakše prepoznati po velikom lukobranu koji strši duboko u more. Što se tiče vezova u Umagu, vez možete pronaći u ACI marini Umag na sjeverozapadnoj strani umaške luke.

 

Marina je moderna i dobro opremljena, te ima 495 vezova. Druga opcija bila bi umaška luka, nasuprot ACI Marine, koja je uglavnom popunjena s lokalnim ribarskim brodicama. Od marine do grada treba Vam svega 20-ak minuta pješice šetnicom uz plažu.
Osnovali su ga Rimljani i dali mu ime Humagum. Godine 1268. prelazi u mletačke ruke i postaje važna luka. Nema nekih poznatih znamenitosti, iako još uvijek ima mnogo kamenih kuća iz 15. i 16. stoljeća. Danas je Umag prometno ljetovalište s brojnim hotelima i restoranima, preporučamo kušati tagliatelle s tartufima. Također, poznato je po dobro opremljenim sportskim centrima i održavanju velikih teniskih turnira.

 

Novigrad

novigrad croatia

8 nm južno od Umaga nalazi se Novigrad. Novigrad je gradić, lijepo uređen s dugom šetnicom koja poziva na šetnju. Izvorno je to bila grčka kolonija, a kasnije rimska, pod imenom Aemonia. U 6. stoljeću nazvan je Neopolis „Novi grad“, naziv je i danas sačuvan ali na hrvatskom jeziku. Šetajući gradom, ne možete zaobići ostatke starog zida. Sve do 13. stoljeća Novigrad je bio u potpunosti opasan obrambenim zidom. Godine 1687. grad je djelomično razoren u turskom napadu. Artefakti iz rimskog i srednjovjekovnog razdoblja mogu se vidjeti u gradskom muzeju koji se nalazi u palači Urizzi. Ostale znamenitosti su Palacio Rigo iz sredine 18. stoljeća, venecijanska gradska palača s umjetničkom galerijom, gradskom vijećnicom i mjesnim zvonikom koji se nalaze na glavnom gradskom trgu. Bazilika uz kampanel potječe iz 6. stoljeća, ali je praktički obnovljena krajem 19. stoljeća.


U novoj Marini Nautica nalazi se 365 vezova za jahte od 10 do 40 m duljine, marina je smještena u prirodnoj i dobro zaštićenoj uvali sjeverozapadno od Novigrada. Vrlo je luksuzno opremljena. U sklopu marine nalazi se hotel, restoran, servisni centar i benzinska postaja. U staroj marini ima 70 vezova za manje jahte, od kojih su većina zauzeti domaćim stanovništvom.

 

Poreč

porec istria croatia

Ako preferirate gužvu i akciju u Poreču ste na pravom mjestu. To je u svakom smislu turistički grad i obično je prepun tijekom ljetnih mjeseci zbog svojih odmarališta, zabavnih događanja i blizine plaža. Posebno je slikovito pročelje starih kuća na sjevernoj obali zaljeva. Male, krivudave i uske uličice uvijek iznova vode u stari dio grada. Iz stare gradske jezgre pruža se prekrasan pogled na dobro očuvana vanjska pročelja. Osim poznate Eufrazijeve bazilike iz 6. Stoljeća, grad ima pregršt znanemitosti, zbog svoje bogate povijesti i raznih utjecaja na grad. Poreč je bio rimski grad koji su nakon stoljeća rimske vladavine napali i osvojili Goti. Godine 539. dolazi pod vlast Bizantskog carstva, malo kasnije pada u ruke Franaka. Godine 1267. Dolazi pod mletačku vlast, doživljava procvat i dobiva mletački izgled. U 14. stoljeću biva napadnut i uništen od strane Genovežana, a kasnije kuga, gusari i druga ratna zbivanja znatno su smanjili broj stanovnika. U 18. stoljeću započinje vladavina Austrijanaca koji su gradu udahnuli novu svježinu i postao je važno brodogradilište.


Marina Poreč je relativno blizu centra grada i nudi 130 vezova. Ispred marine nalazi se oko 30 bova za privez jahti do maksimalne duljine od 20 metara. Postoji i nekoliko vezova u starom gradu na pristaništu zapadno od stare jezgre. Stara jezgra je dobro zaštićena stijenama i otočićem Sv. Nikole.

 

Rovinj

rovinj sunset croatia

Ovaj jedinstveni grad ne nazivaju bez razloga biserom Istre. Obavezno preporučamo šetnju starom gradskom jezgrom. Stari grad se proteže uz more i penje se prema katedrali Svete Eufemije koja dominira gradom iz svakog kutka. S mjesta katedrale proteže se predivan pogled na more i obalu. Ulice se u staroj jezgri ponekad su toliko uske da dvoje ljudi jedva mogu hodati jedan pored drugog. Prvotno je Rovinj bio otočna luka koju su izgradili Rimljani. Godine 1763. spojen je s obalom nasipanjem kanala. Njime su vladali Bizantinci i Franci, a od 1283. do 1797. bio je pod kontrolom Mlečana.


Rovinj ima vrlo luksuzno uređenu ACI marinu sa 195 vezova, koja pruža visok standard nautičke usluge. Luksuzni ambijent nudi ne samo brojne restorane već i elegantne butike i trgovine. Iz marine se pruža prekrasan pogled na stari grad i kampanel crkve Sv. Eufemije. Gradska luka Rovinj nije pogodna za charter brodove.

 

Pula

pula croatia

Glavni grad istarskog poluotoka prekrasan je grad Pula. Započnete li svoj odmor na jedrenju iz naše charter baze u Pomeru, ne propustite posjetiti 8 km udaljenu Pulu. Pula je poznata po antičkim spomenicima iz rimskog, bizantskog, mletačkog i austrijskog doba. Najveća atrakcija je pulski amfiteatar izgrađen između 27. godine prije Krista i 68. godine. Amfiteatar je najočuvaniji antički spomenik u Hrvatskoj i jedini preostali amfiteatar koji ima četiri tornja na vanjskoj fasadi. U rimsko doba koristio se za borbe gladijatora, danas se uglavnom koristi za koncerte i filmske festivale.Arena je otvorena za posjetitelje i šetnju njenim ostacima kao i podzemnim prostorima. Druga poznate pulske atrakcije su Katedrala, utemeljena u 5. stoljeću nakon što je Pula postala biskupsko sjedište.

 

Kapela sv. Marije od Formoze, mala bizantska kapelica s ostacima mozaika iz 6. stoljeća. Augustov hram, izgrađen u 1. stoljeću nove ere. Slavoluk Sergijevaca, izgrađen u 1. stoljeću prije Krista po nalogu Salvia Postuma Sergia, u čast 3 braće koja su imala važne položaje u Rimskom Carstvu.
Osim antičkog i povijesnog dijela, Pula je živahan obalni grad s puno trgovina, dobrih restorana i barova. Naša charter baza u Pomeru, idealna je baza za istraživanje prirodne, kulturne i gastronomske ponude istarskog poluotoka.

 

Brijuni Nacionalni Park

brijuni nationalpark croatia

Odmah ispred Pule nalazi se arhipelag Nacionalnog parka Brijuni. To je jedno od najposjećenijih mjesta ispred istarskog poluotoka. Nacionalni park sastoji se od ukupno četrnaest otoka, a posjetitelji mogu posjetiti dva otoka, mali Mali Brijun i veći Veli Brijun, koji su dom drevnih ruševina, bogatog životinjskog svijeta i bujne vegetacije. Brijuni su bili vikendica maršala Tita od 1950. do 1979. godine, prije nego što su 1983. godine proglašeni nacionalnim parkom. Na glavnom otoku Veli Brijuni, možete iznajmiti bicikl ili električni golf-automobil, te istražiti otok. Zaštićenom morskom području unutar nacionalnog parka moguće je pristupiti brodicama samo do lučice Veli Brijuni s istočne strane ili uvale Sv. Nikole na Malim Brijunima na južnoj strani otoka.


Cijena ulaznice za Nacionalni park uključena je u cijenu veza. Marina ima oko 20 vezova, pa prije dolaska dobro je provjeriti ima li slobodnih vezova, iako nije daleko vratiti se i vezati u Pulu ili Pomer. Manje gužve možete očekivati u uvali “Sv. Nikole” na otoku Mali Brijuni koji ima 10-ak bova za privez i možete uživati u miru i osami arhipelaga.

 

Cres

cres island croatia

Do dolaska Hrvata Cres je bio naseljen Liburnima, ali ima i tragova grčke, rimske i bizantske prisutnosti. Ovo je najveći od jadranskih otoka, većina istočne obale je strma i nenaseljena, sjeverozapadni dio je vrlo sličan. Za nautičare najzanimljiviji dio otoka koji se proteže od grada Cresa do Osora i južnije prema uvali Punta Križa. Ovdje su nalaze neke vrlo lijepe uvale kao što su Kolorat, Majiska, Ul i Vrč.


Grad Cres smjestio se u zaštićenoj uvali u kojoj se nalazi gradska luka i ACI marina. Za nautičare najbolja opcija je pronaći vez u ACI marini koja je udaljena cca. 10 min. pješice od centra Cresa. U Cresu možete posjetiti benediktinski samostan sa svojom zbirkom ikona iz 15. stoljeća i franjevački samostan sa crkvom sv. Franje iz 14. stoljeća. Također, Creski muzej nudi zanimljive nalaze iz ilirskog i rimskog razdoblja, te ranog srednjeg vijeka. Prošećite i istražite uske ulice, posjetite zelenu tržnicu i uživajte u pogledu iz nekog od restorana i kafića.

 

 

Susak

island susak croatia sailing

Susak je poseban otok, jer za razliku od većine naseljenijih otoka hrvatskog Jadrana, nije kamenit, već se sastoji od pijeska. Vinova loza dobro raste u zemlji i većina mještana se uz turizam, bave vinogradarstvom. Do sredine 1960-ih godina otok je bio jako dobro naseljen, danas ima oko 150 stalnih stanovnika, koji uglavnom ljeti žive od turizma. Ako budete imali sreće ljeti tijekom neke od događanja, možete vidjeti njihove tradicionalne i šarene ženske nošnje, koje će ženski dio posade zasigurno oduševiti.


Najbolja opcija za vez je lučica na Susku ili susjedna uvala „Bok“. Luka je prilično uska i uglavnom je okupirana lokalnim brodicama ili izletničkim brodovima koji iz Lošinja dolaze na Susak, uvala Bok nudi 30-ak bova za privez. Uvala je dobro zaštićena od južnih i zapadnih vjetrova, dok je izložena sjevernim vjetrovima. Više informacija o prekrasnom otoku Susku možete pronaći na našem blogu.

 

Krk

punat marina croatia

Krk je drugi najveći otok na Jadranu i povezan je mostom s kopnom. Vrlo je popularan otok posebno među njemačkim i austrijskim turistima. Istočnu obalu obilježavaju bijele stijene koje su redovito na udarima bure. Zapadni dio otoka pruža bolju sliku s bogatom i bujnom vegetacijom i bolje zaštićenim uvalama. Najpopularnija uvala je Puntarska Draga, uvala je velika i dobro zaštićena, te je popularno kupalište. Unutar zaljeva možete ostati na sidru ili pronaći vez u velikoj Marini Punat, koja je vrlo moderno i dobro opremljena. Unutar uvale nalazi se mali otočić Košljun, najpoznatiji po franjevačkom samostanu.


Oko 2nm udaljen je grad Krk, koji je nastao u srednjem vijeku, izgrađen na starorimskom naselju Curicum. Još su vidljivi zid i troja mletačka gradska vrata. Ostala lijepa sidrišta u blizini grada Krka su „Sveti Juraj“ i „Lagdimor“. Za ljubitelje vina preporučamo kušanje poznatog bijelog vina “Vrbnička žlahtina”. Vrbnik je grad na istočnoj obali otoka Krka poznat po svojim vinogradima.

 

Rab

rab town croatia

Otok Rab svoje ime duguje Ilirima, koji su otok nazivali Arba, što znači mračan, zbog gustih tamnozelenih šuma hrasta koje su prekrivale otok u antičko doba. Položaj otoka Raba je paralelan s planinom Velebit čineći kanal kojeg su se nautičari još od davnina bojali zbog jake bure koja puše na istočnom dijelu otoka.


Rab je kulturno-povijesni dragulj sjeverne Hrvatske. Već u rimsko doba grad je bio važan kao uporište rimske moći i trgovačko središte na obali, ali većina ostataka građevina koje nas danas oduševljavaju, posebno četiri poznata zvonika, potječe iz razdoblja 12. do 15. stoljeća. Unutrašnjost otoka Raba jednako je impresivna kao i obala. Rab se nakon Mljeta smatra drugim najzelenijim hrvatskim otokom.


Vez možete pronaći u ACI marini Rab, pokraj grada Raba ili ostati na sidru u uvali Sv. Eufemija. Dva popularna rapska sidrišta su „Cifnata“ i „Gozinka“ koje su od grada Raba udaljene oko 2 nm. Još jedna ACI marina nalazi se u uvali Supetarska Draga na sjeverozapadnom dijelu otoka.

 

Lošinj

losinj

Površina otoka Lošinja iznosti 75 m², u prošlosti su Cres i Lošinj bili jedan otok, ali su u antičko doba Rimljani izgradili kanal kod grada Osora (Cres) i podijelili ga kako bi skratili put do otvorenog mora. Danas su Lošinj i Cres povezani uskim kanalom s pokretnim mostom koji se naziva i Osor-most. Dubine u kanalu su variraju, ovisno o plimi i oseci, most se otvara svakog dana u 9 i 17 sati, plovila koja dolaze s juga imaju prednost. U slučaju jakog vjetra, most može biti zatvoren zbog jakih struja i valova.


Najvažniji gradovi su Veli i Mali Lošinj, glavni grad je Mali Lošinj i puno poznatiji i privlačniji. Veli Lošinj je manji i mirniji od Malog Lošinja. Glavna atrakcija u Malom Lošinju je Muzej Apoksiomena, smješten u palači iz 19. stoljeća i obližnji Lošinjski muzej, također Miomirisni otočki Vrt s autohtonim i ljekovitim biljem. Osim kulturne baštine s antičkim ruševinama, brojnim crkvama i samostanima, Lošinj je od kraja 19. stoljeća poznat i kao lječilište s raznim privatnim zdravstvenim ustanovama.

 

Ilovik

ilovik island croatia

Mali otočić Ilovik nalazi se blizu južne obale otoka Lošinja. Na otoku stalno živi oko 170 stanovnika. Ilovik je poznat i kao "otok cvijeća" zbog ruža, oleandra i drugog cvijeća koje raste u dvorištu skoro svake kuće. Na otoku nema automobilskog prometa, s tim je još više omiljen među jedriličarima. Ilovik je šarmantno mjesto s posebnim nautičkim ugođajem tijekom ljetne sezone. U blizini je nenaseljeni otočić Sv. Petar na kojem se nalaze ruševine benediktinskog samostana i staro groblje.


Kanal između otoka Ilovika i otoka Sv. Petar jedno je od najpoznatijih i vrlo popularnih sidrišta na sjevernom Jadranu. Na istočnoj strani kanala bliže otoku Sv. Petar nalazi se 80 bova za privez. Druga mogućnost je privez u luci otoka Ilovik.

 

We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our cookie policy. More...